Wat is een cryptowinter? Koude temperaturen in het cryptolandschap.
Crypto is de toekomst. Onder die kreet zijn cryptocurrencies veelvuldig in het nieuws. Het aantal investeerders in crypto neemt in rap tempo toe, want iedereen is bang de boot te missen. Het nieuws is vaak positief, maar als het tij keert, keert het ook goed. Als de koersen blijven zakken en diep in het rood eindigen, houdt dat de gemoederen goed bezig. Op sociale media en zelfs in de grote media is men in rep en roer. Want betekent deze teloorgang het einde van crypto?
Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het aantal toepassingen op de blockchain is immens en daarmee alleen al is crypto niet meer weg te denken.
Wat wel het geval kan zijn is dat de dalingen een tijdje aanhouden en zelfs governance tokens (zoals Bitcoin) te lijden hebben onder de grillen van de markt. We spreken dan van een cryptowinter.
Cryptowinter verklaard
Helaas kunnen koersen niet alleen stijgen. Ze zullen zo nu en dan ook zakken. Soms zakken ze hard, soms minder hard. Soms zakken ze lang en soms heel lang. In dat laatste geval hebben we het over een cryptowinter: een langere periode waarin de koersen maar blijven dalen. Weerstandsniveaus worden keer op keer doorbroken en er lijkt geen rem meer op te de munten te zitten. In dergelijke cryptowinters sneuvelen sommige coins (zoals Terra Luna in de cryptowinter van 2022 sneuvelde) en krijgen andere zware klappen te verduren.
Waar je ook kijkt, het is vooral rood dat de klok slaat.
De term “cryptowinter” slaat vooral op het gevoel dat deze periode teweeg brengt: koud en kilheid, weinig reden voor een feestje.
Definitie cryptowereld
De definitie die algeheel geldt in de cryptowereld als we het hebben over de cryptowinter, is de volgende:
Men spreekt van een cryptowinter als de markt instort en gedurende langere periode op een zeer laag punt blijft hangen.
Hoe lang duurt een cryptowinter?
De term winter beslaat normaal gesproken drie maanden. Een cryptowinter is dus ook het geval als de koersen langere tijd blijven zakken en dalingen kennen. De term cryptowinter wordt dan ook eerder bij enkele maanden aangehouden dan bij enkele weken.
Dat wil niet zeggen dat de cryptowinter na drie maanden zo goed als zeker voorbij is. De cryptowinter van 2022 begon in januari en duurde tot diep in juli. Dat is dus een half jaar.
Wat gebeurt er tijdens een cryptowinter?
Wanneer een cryptowinter gaande is, is enige tijd daarvoor een aantal cryptovaluta hard onderuitgegaan. Vooralsnog betreft dat de bekendste munt Bitcoin, maar die neemt ook vele andere munten mee in zijn val. Cardano, Solana, Ethereum, Ripple en noem ze maar op. Als alle governance tokens zakken in waarde, geldt dat voor vrijwel de hele markt (immers zijn andere cryptovaluta gebouwd op de blockchains van governance tokens). Het is een logisch sneeuwbaleffect.
De waarde van deze munten zakt en dat leidt tot paniek. Daardoor worden er nog meer tokens verkocht en zakt de waarde nog verder. Dit kan heel lang doorgaan en leiden tot een zeer negatieve spiraal.
Door de toenemende paniek gaan ook lange-termijn-houders twijfelen en mogelijk zelfs hun portfolio verkopen. Dit doen ze tegen verlies en de waarde van de munt kan zo steeds dieper zakken.
Bodem bereikt
Op een gegeven moment zijn alle paniekverkopen geweest en gaat de winterse storm liggen. Er zijn geen tokens meer te verkopen en de cryptocurrency krabbelt langzaam weer op. Holders zijn blij, want hun tokens kunnen nu zomaar heel veel meer waard worden (want er zijn er minder in de omloop, dus meer schaarste). Nu gaat het tij keren en neemt de waarde weer toe.
Onthoud: hoe lang een cryptowinter ook duurt, er komt altijd een einde aan. Daarna breken achtereenvolgens het cryptovoorjaar en de cryptozomer aan. Dat zijn betere tijden!
Verdediging tegen de crypto winter
Je hebt het al gelezen: de cryptowinter houdt zichzelf in stand. Doordat de waarde van Ethereum zakt, zakt ook de waarde van alle coins die op Ethereum zijn gebouwd.
Daar is een verdediging tegen en de nieuwste cryptomunten zijn zich daar van bewust. Zo heeft de grootste nieuwkomer van 2022 – Sphere Finance – zijn contract onlangs van het grillige Polygon-netwerk losgemaakt en verbonden aan een USD-stable coin. Het gevolg is dat de waarde van Sphere Finance tokens niet langer afhankelijk is van Matic (de token van Polygon), maar stabiel blijft hangen op $ 1. Dat maakt het dat de koers van Sphere Finance op den duur stabiel zal blijven.
Het voordeel daarvan is stabiliteit. Het nadeel is dat Sphere niet zal profiteren van stijgende koersen bij Matic.
We zullen dat in de toekomst dan ook vaker gaan zien: nieuwe cryptocurrencies die zich verbinden aan een stable coin in plaats van aan een blockchain met veel volatiliteit.
Is een cryptowinter het moment om te investeren?
Uiteraard moet je dat helemaal zelf weten en goed onderzoek doen, maar in principe is de cryptowinter wel het moment bij uitstek om voorheen duurdere cryptocurrency voor een spotprijs aan te schaffen.
Kijk maar eens naar de token Solana.
Waar Solana schommelde tussen de $ 150 en $ 200 voor het uitbreken van de cryptowinter, is deze in juni nog slechts $ 40. De technologie en toepassingen van Solana zijn echter niet veranderd en het kan zomaar zijn dat de token na de cryptowinter weer op krabbelt.
Je weet echter nooit wanneer het dieptepunt van de cryptowinter bereikt is. Om die reden adviseren we je goed onderzoek te doen naar de cryptomunten die je wil kopen en het liefste gespreid je munt aan te schaffen.
Wanneer kunnen we de volgende cryptowinter verwachten?
Helaas is de cryptowinter nooit zo goed van tevoren te voorspellen. Er zijn wel experts die het aan zien komen en er vaak ook gelijk in krijgen, maar helaas gaat er ook veel onjuiste informatie rond over de cryptowinter.
Meestal kun je een cryptowinter dan ook niet goed voorspellen en besef je pas dat er eentje gaande is als je er middenin zit. Koersen die blijven zakken en steunniveau na steunniveau doorbreken zijn wel een teken dat de cryptowinter ingetreden is.
In de toekomst kan het zijn dat meer munten zich wapenen tegen de cryptowinter bijvoorbeeld door zich te nestelen in een stable coin. Oude munten met niet aan te passen contracten, zoals Bitcoin zelf, blijven dan de dupe van cryptowinters. De verwachting is echter dat de autoriteit van deze munten ervoor zorgt dat ook zij er weer bovenop komen.
Voordelen van de cryptowinter
Laten we de cryptowinter ook positief inzien. De gewone winter scheidt ook het kaf van de koren. Als planten, bomen en dieren zwak zijn, zullen zij de winter niet doorstaan. Dat is een natuurlijk proces. Doordat de zwakke schakels sneuvelen, is er meer ruimte voor groei voor de sterke schakels.
Zo zit het ook in de cryptowinter. De echt sterke cryptoprojecten zullen de cryptowinter zeker doorkomen en nadien weer kunnen opbloeien. Slappe, waardeloze projecten blijven erin. Vervelend natuurlijk als je daar in hebt geïnvesteerd, maar wel fijn dat je niet meer de hoop hoeft te hebben dat die munt nog een opleving gaat krijgen.
Welke cryptomunten moet ik kopen in de cryptowinter?
Als je wil weten welke cryptomunten je tijdens de volgende cryptowinter in moet slaan, adviseren we je de gids ‘Crypto parels’ te lezen. In deze gids worden de meest hoopgevende cryptomunten op een rijtje gezet. Aangezien de waarde van die munten nog vrij laag is, kan iedereen daar nu van profiteren.
Tips om de cryptowinter goed door te komen?
Red jezelf de winter door met deze tips voor in een cryptowinter. Het is een mooi moment om te testen of je over diamond of paper hands beschikt…
#1 Blijf actief
Een doorgewinterde cryptohandelaar blijft ook in de winter actief. Bekijk de kansen die zich voordoen en speel daar op in.
#2 Trek een grens
Trek dan wel een duidelijke grens in het budget dat je hieraan uitgeeft. Zo voorkom je dat je veel geld verloren ziet gaan in projecten die maar blijven dalen.
#3 Doe steeds een beetje
Wat het aankopen van crypto buitenkansjes betreft, investeer mondjesmaat en kleine beetjes. In een cryptowinter zal de waarde aanzienlijk kunnen afnemen (90% daling is geen uitzondering!) en heb je dus meerdere momenten om al die buitenkansjes goedkoop aan te schaffen.
#4 Heb geduld
Meer dan anders is het in de cryptowinter van belang geduld te hebben. Wie geduldig wacht tot de dooi begint in te treden, kan heel veel vruchten plukken na een cryptowinter.
#5 Ga voor projecten waarin je echt gelooft
De reset is een mooie kans om te gaan voor projecten waar je echt in gelooft. Verkoop daar niets (of niet al teveel) van, want het tij gaat nog wel keren. Als je ergens echt in gelooft, laat je je investering lekker zitten.
#6 Zoek alternatieven
Je hoeft niet alleen je crypto in je wallet te laten staan. Je kunt ook kijken of er alternatieven zijn voor je cryptogeld. Zo kun je gaan voor staking, waarbij je je munten laat groeien door ze langere tijd weg te zetten. Dan heb je er aan het einde van de cryptowinter nog meer van.
Conclusie
De cryptowinter is geen fijne tijd. De koersen zien zakken en alleen maar rood aantreffen in je portfolio is weinig motiverend. Maar toch kan de cryptowinter kansen bieden. Hopelijk heb je aan de hand van dit artikel een visie kunnen ontwikkelen over cryptowinters en kunnen de tips jou helpen om ondanks de cryptowinter toch succesvol te blijven als crypto trader.