Is Binance spil in witwaspraktijken? Beschuldigingen Reuters.
De internationale nieuwsdienst Reuters – dat het nieuws aanlevert voor websites over de hele wereld – opent frontaal de aanval op cryptocurrency exchange Binance. Reuters heeft een rapport vrijgegeven waarin het Binance beschuldigt van het witwassen van ruim 2,35 miljard dollar. Dit vermogen zou over een periode van vijf jaar zijn witgewassen door Russische drugsdealers, Noord-Koreaanse hackers en misdaadsyndicaten in Europa. Hierbij is een grote rol weggelegd voor de Lazarus Group en darkweb marktplaats Hydra. Binance zelf geeft aan dat het om fake news gaat.
Binance
Binance is een van ’s wereld grootste crypto exchanges. Naast Coinbase, Bitvavo, Robinhood en Kraken is het Binance die het cryptolandschap mede bepalen. Dit zijn stuk voor stuk gecentraliseerde exchange, oftewel exchanges die bekend zijn bij de overheden en banken.
Binance werd opgericht in 2017 door Changpeng Zhao, die nog altijd de CEO van het bedrijf is. Binance staat als bedrijf geregistreerd op de Kaaimaneilanden.
Ondanks dat Binance een gecentraliseerde exchange is, wordt het in Nederland als een illegaal bedrijf gezien. Binance heeft namelijk geen registratie gekregen van de Nederlandsche Bank en dat houdt in dat ze volgens de Nederlandsche Bank in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft).
Drugsverkoop, investeringsfraude en hacks
Binance is volgens het rapport niet zelf actief als witwasser van crimineel verkregen vermogens, maar faciliteerde tussen 2017 en 2021 de mogelijkheid om geld aan de belasting te onttrekken. Dit geld zou afkomstig zijn uit (online) drugsverkoop, investeringsfraude en on-chain hacks.
De beschuldigingen van Reuters worden onderbouwd door Chainalysis, een onderzoeksbureau dat zich richt op blockchaintechnologie. Volgens Chainalysis heeft Binance alleen al in 2019 een vermogen van $ 770 miljoen aan crimineel geld verwerkt.
Lazarus Group
Het rapport van persbureau Reuters wijst diverse entiteiten aan die geld zouden hebben witgewassen via Binance. Hier werd ook de Lazarus Group onder genoemd. De Lazarus Group is een online misdaadgroep uit Noord-Korea. Zij hackten onder meer Ronin Bridge en maakten daarbij $ 625 miljoen buit.
Binance werd echter ook gebruikt door Hydra, de enorme Russischtalige equivalent van Silk Road. Hier konden via cryptocurrencies drugs gekocht worden. Zij zouden sinds begin 2018 gebruik hebben gemaakt van Binance en daarmee meer dan $ 750 miljoen dollar aan transacties te hebben verwerkt.
Europese misdaadgroepen
Tot slot werd in het artikel gewezen naar Europese misdaadgroepen die meer dan $ 800 miljoen via Binance hebben weten wit te wassen. Deze gelden waren verdiend aan gepensioneerden in Oostenrijk, Duitsland en Spanje die op grote schaal zijn opgelicht en hun pensioenen zo kwijtspeelden.
KYC
Waarom werd Binance door al deze criminele partijen gebruikt? Volgens het rapport is dat omdat de KYC-controles niet goed werden uitgevoerd. KYC staat voor know your customer, oftewel: weet wie er klant bij je is. De KYC zou moeten voorkomen dat criminelen en terroristen toegang tot gecentraliseerde beurzen als Binance krijgen en hun activiteiten via die weg kunnen financieren.
Reactie Binance
Nadat de beschuldigingen aan het adres van Binance werden geuit, kwam er uiteraard een reactie. De woordvoerder van crypto exchange Binance gaf aan dat “het artikel verouderde informatie uit 2019” bevat en bovendien dat er “niet-geverifieerde persoonlijke verklaringen als bewijs worden opgevoerd om fake news te creëren.”